Bij een gezonde levensstijl zijn mineralen heel belangrijk. Vanwege de in de jodium zoutgrot aanwezige natuurlijke en ecologische mineralen kunnen veel ziekten effectief behandeld worden waardoor de fysieke en mentale gezondheid kan worden hersteld of behouden. Mineralen hebben in het algemeen een positieve invloed op de organen, de huid en de mentale gezondheid. Om de processen van onze opbouw stofwisseling te kunnen uitvoeren, en ons lichaam te laten functioneren, hebben onze lichaamscellen, naast eiwitten en water, ook mineralen nodig. Onze Galos jodium zoutgrot bevat 23 mineralen. Enkelen daarvan zijn in het kort beschreven.

Natrium/Kalium
Natrium is een onmisbaar mineraal dat verschillende functies in het lichaam vervult. Samen met kalium zorgt natrium voor de juiste vochtbalans en het handhaven van de zuur-base-evenwicht in het lichaam. Zij zorgen tevens voor de transport van voedingsstoffen van en naar de lichaamscellen, voor het samentrekken van de spieren en het doorgeven van prikkels naar de zenuwen.

Magnesium
Magnesium speelt een belangrijke rol in bijna alle processen in het lichaam en wordt ook wel het stress mineraal genoemd. Het versnelt de overdracht van zenuwimpulsen naar de spieren, heeft een kalmerend effect, versnelt de heling van wonden en verlaagd de bloeddruk. Klachten als gevolg van dit mineraal tekort zijn onder andere; stress, pijnlijke- en stijve spieren, snel moe, chronische vermoeidheid en verhoogde prikkelbaarheid.

Calcium
Bevordert het denkvermogen, werkt bloeddrukverlagend en heeft een positieve invloed op allergieën. Het houdt botten en tanden sterk en zorgt voor een goede functie van de spieren en zenuwen en helpt bij het genezen van wonden. Het grootste gedeelte van het calcium wordt opgeslagen in tanden en botten. Wanneer de inname van calcium structureel te laag is, en er te weinig calcium in het bloed zit, zal het lichaam calcium uit de botten halen, met als gevolg dat de botten brozer worden en zich osteoporose ontwikkelt.

Koper
Koper zorgt voor een verlaging van de bloedsuikerspiegel. Versnelt heling van gebroken botten. en werkt anti infectie, is betrokken bij de vorming van bindweefsel en botten, zorgt voor de vorming van pigment van het haar en een goede werking van het afweersysteem. Koper zorgt dat ijzer wordt vastgelegd in hemoglobine, de rode kleurstof in ons bloed, en speelt zodoende een rol bij het zuurstoftransport in het lichaam. Koper is ook van belang voor een goede weerstand en draagt bij aan de energievoorziening van ons lichaam. Te kort aan koper in het bloed kan leiden tot bloedarmoede en een verminderd afweersysteem.

Bromide
Broom werd vroeger gebruikt als een anti-septicum. Het stimuleert de slaap, werkt bloeddruk verlagend, heeft een kalmerend en hypnotiserend effect en remt de prikkelbaarheid van het centrale zenuwstelsel. Het verlicht nerveuze spanning, angst en stress. Het baden in minerale zouten, dat broom bevat, heeft een verzachtende en reinigende werking op de huid en beschermt het de huid tegen vrije radicalen. Broom helpt bij het afvallen en het bestrijden van cellulitis.

Jodium
Jodium is een essentiële bouwsteen van de hormonen die de schildklier produceert. Schildklier hormonen zorgen ervoor dat de stofwisseling en het zenuwstelsel goed functioneren en dat met name kinderen goed groeien. In de schildklier zit een grote voorraad jodium, waardoor een tekort pas na jaren merkbaar is. Vooral voor zwangere vrouwen is het belangrijk dat er voldoende jodium in het lichaam is om zo de groei en ontwikkeling van de foetus te bevorderen. Klachten bij een jodium tekort zijn onder andere; vermoeidheid, gebrek aan energie, hoofdpijn, apathie, slaapproblemen, migraine en ADHD.

Fluoride
Fluoride in gebonden vorm is noodzakelijk om tanden te beschermen tegen tandsteen en cariës. Het remt de groei van deze bacteriën in de mond, die de oorzaak zijn van de meest voorkomende tandziekten. Daarnaast is fluoride betrokken bij de constructie van pezen, spieren, haar, huid en bindweefsel. Het versterkt botten en tanden, stimuleert het afweersysteem. (weerstand verhogend)