Homeostase

 

Homeostase is een proces binnen het interne milieu van meercellige organismen dat voor een stabiel evenwicht zorgt in het interne milieu. Homeostase is het op peil houden van voeding- en afvalstoffen in de cellen via het interne milieu. Een organisme kan door homeostase de functie van elk individueel orgaan aanpassen.

Organe werken natuurlijk niet allemaal afzonderlijk. Wanneer iemand bijvoorbeeld een zware maaltijd heeft gegeten, heeft het spijsverteringsstelsel meer bloed nodig om zijn functies te kunnen uitoefenen. Het roept dan ook de hulp in van het cardiovasculaire stelsel en het zenuwstelsel.

De bloedvaten van het spijsverteringsstelsel worden wijder, zodat er meer bloed doorheen kan stromen. Er worden zenuwimpulsen naar de hersenen gestuurd om door te geven dat er meer arbeid wordt geleverd. Door middel van zenuwimpulsen en chemische stoffen die aan de bloedbaan worden afgegeven, oefent het spijsverteringsstelsel zelfs rechtstreeks invloed op het hart uit. Het hart reageert hierop door meer bloed rond te pompen terwijl de hersenen een afgenomen hongergevoel, meer verzadiging en een verminderde interesse in zware inspanning registreren.

De communicatie tussen organen en orgaanstelsels is van essentieel belang. Dankzij deze communicatie kan het lichaam de functie van elk orgaan aan de behoeften van het gehele lichaam aanpassen. Het hart moet weten wanneer het lichaam rust, zodat het langzamer kan kloppen, en wanneer organen meer bloed nodig hebben, zodat het sneller kan kloppen. De nieren moeten weten wanneer het lichaam te veel vocht bevat, zodat ze meer verdunde urine kunnen produceren, en wanneer het lichaam uitgedroogd raakt, zodat ze water kunnen vasthouden.

Door communicatie houdt het lichaam zichzelf in evenwicht. Dit wordt ‘homeostase' genoemd. Dankzij homeostase produceren de organen nooit te veel of te weinig stoffen en beïnvloedt elk orgaan de functies van alle andere organen.

Stressoren die zelfregulatie en dus homeostase in de weg staan zijn:
 
  • Genetische belasting
  • Voedingsdeficiëntie
  • Ballastvoeding (suikers)
  • Gifstoffen
  • Stress
  • Virussen
  • Bacteriën
  • Trauma

Het succes van onze Halotherapie wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek en blijkt het tevens uit de vele positieve ervaringen van onze clienten.